Organik Bahçeciliğe
II. Organik Bahçeciliğin Yararları
III. Organik Bahçe Iyi mi Başlatılır
IV. Organik Bahçecilik Şekilleri
V. Organik Bahçe Aletleri ve Malzemeleri
VI. Organik Bahçecilik Zararı olan Kontrolü
VII. Organik Bahçe Gübreleri ve Toprak İyileştiricileri
VIII. Organik Bahçecilik Sulama
IX. Organik Bahçecilik Hasat
X. SSS
doğal bahçecilik, bahçe ipuçları, doğal bahçecilik teknikleri, yeni başlayanlar için doğal bahçecilik, doğal bahçecilik hataları
Hususiyet | Tarif |
---|---|
Organik Bahçecilik | Kompostlama, ürün rotasyonu ve malçlama şeklinde naturel şekilleri kullanarak nebat yetiştirmeyi amaçlayan bir bahçe türü. |
Bahçecilik İpuçları | Bitkilerin iyi mi yetiştirileceğine dair öneriler, mesela ne süre ekileceği, iyi mi sulanacağı ve iyi mi gübreleneceği. |
Organik Bahçecilik Teknikleri | Kompost kullanması, yan bitkilendirme ve zararı dokunan kontrolü şeklinde bitkileri doğal olarak yetiştirme şekilleri. |
Yeni Başlayanlar İçin Organik Bahçecilik | Organik nebat yetiştirmeye adım atmak isteyen yeni başlayanlar için kitaplar, makaleler ve çevrimiçi kurslar şeklinde kaynaklar. |
Organik Bahçecilik Hataları | Yeni başlayanların doğal nebat yetiştirirken icra ettiği yaygın yanlışlar; aşırı sulama, oldukça fazla gübre kullanma ve birlikte rol alan bitkileri kullanmama şeklinde. |
II. Organik Bahçeciliğin Yararları
Organik bahçeciliğin geleneksel bahçecilik yöntemlerine bakılırsa birçok faydası vardır. İşte doğal bahçeciliğin yararlarından birkaçı:
- Organik bahçecilik etraf için daha iyidir. Organik bahçecilik şekilleri çevreyi kirletebilecek bileşik pestisitler ya da gübreler kullanmaz. Organik bahçecilik ek olarak toprak standardını ve biyolojik çeşitliliği iyileştirmeye destek sağlar.
- Organik bahçecilik sağlığınız için daha iyidir. Organik mamüller, sağlığınıza zararı dokunan olabilecek bileşik pestisitler ya da gübreler kullanılmadan yetiştirilir. Organik mamüller ek olarak geleneksel olarak yetiştirilen ürünlerden daha besleyicidir.
- Organik bahçecilik daha sürdürülebilirdir. Organik bahçecilik şekilleri, bileşik pestisit ya da gübre kullanımına dayanmadıkları için geleneksel bahçecilik şekillerinden daha sürdürülebilirdir. Organik bahçecilik ek olarak su ve toprak kaynaklarının korunmasına destek sağlar.
- Organik bahçecilik daha ödüllendiricidir. Kendi doğal gıdanızı yetiştirmek ödüllendirici bir deneyimdir. Taze, sıhhatli mamüllerin tadını çıkarabilir ve çevreyi korumak için üzerinize düşeni yaptığınızı bilmenin verdiği iyi hissiyatı yaşayabilirsiniz.
III. Organik Bahçe Iyi mi Başlatılır
Organik bir bahçe oluşturmak, aileniz için taze, sıhhatli mamüller elde etmenin mükemmel bir yoludur. Ek olarak dışarı çıkıp doğayı öğrenmenin keyifli ve ödüllendirici bir yoludur. Organik bahçeciliğe yeni başladıysanız, başlamanıza destek olacak birkaç ipucu:
- Bolca güneş ışığı alan bir yer seçin.
- Toprağı sürerek ve kompost ya da hayvan gübresi şeklinde doğal maddeler ilave ederek hazırlayın.
- Tohumlarınızı ya da fidelerinizi paket üstündeki talimatlara bakılırsa ekin.
- Bitkilerinizi tertipli olarak, bilhassa kurak dönemlerde sulayın.
- Bitkilerinizi kompost çayı ya da solucan gübresi şeklinde doğal gübrelerle gübreleyin.
- Bitkilerinizi zararlılardan ve hastalıklardan, neem hasım ya da böcek öldürücü sabun şeklinde doğal haşere denetim yöntemleriyle koruyun.
Birazcık itina ve dikkatle, güzel ve üretken bir doğal bahçe imal edebilirsiniz. Bu halde ne bekliyorsunuz? Bugün başlayın!
IV. Organik Bahçecilik Şekilleri
Sıhhatli, üretken bahçeler yetiştirmek için kullanılabilecek birçok değişik doğal bahçecilik yöntemi vardır. En yaygın yöntemlerden bazıları şunlardır:
- Birlikte rol alan nebat yetiştirme
- Mahsul rotasyonu
- Örtü bitkisi
- Malçlama
- Biyodinamik bahçecilik
- Permakültür
Bu yöntemlerin her birinin kendine has avantajları ve dezavantajları vardır, bundan dolayı bahçeniz ve ikliminiz için en müsait şekilleri seçmeniz önemlidir.
Organik bahçecilik şekilleri hakkındaki daha çok data için lütfen aşağıdaki kaynaklara bakın:
V. Organik Bahçe Aletleri ve Malzemeleri
Organik bahçecilik için gereksinim duyacağınız birkaç temel çalgı ve gereç vardır. Bunlar şunları ihtiva eder:
* Bir kürek ya da kürek
* Bir tırmık
* Ve kürek
* Bir el malası
* Bir sulama kabı
* Bir bahçe hortumu
* Bir çift eldiven
* Bir çift budama makası
* Bir çift budama makası
* Bir bahçe otomobili ya da el otomobili
* Bir kompost kutusu
* Sera ya da soğuk çerçeve
Ek olarak birtakım doğal bahçe gübrelerine, toprak düzenleyicilere ve haşere denetim ürünlerine yatırım yapmayı da düşünebilirsiniz.
Organik bahçecilik için gereksinim duyabileceğiniz çalgı ve gereçlerin daha ayrıntılı sıralaması şu şekildedir:
Kürek ya da bel: Çukur kazmak, tohum ekmek ve fide dikmek için kürek ya da bel gereklidir.
Tırmık: Tırmık, toprağı düzeltmek, yabani otları temizlemek ve yaprakları toplamak için kullanılır.
Çapa: Çapa, toprağı gevşetmek, yabani otları temizlemek ve bitkileri toplamak için kullanılır.
El malası: El malası, tohum ekmek, fide dikmek ve ot ayıklamak için kullanılan ufak, elle tutulan bir alettir.
Sulama kabı: Sulama kabı bitkileri sulamak için kullanılır.
Bahçe hortumu: Bahçe hortumu, geniş nebat alanlarını sulamak için kullanılır.
Eldiven: Ellerinizi kirden, keskin nesnelerden ve kimyasallardan korumak için bir çift eldiven giyilir.
Budama makası: Budama makası dalları ve gövdeleri kesmek için kullanılır.
Budama makası: Budama makasları ufak dalları ve gövdeleri kesmek için kullanılır.
Bahçe otomobili ya da el otomobili: Bahçe otomobili ya da el otomobili, alet, araç-gereç ve bitkileri taşımak için kullanılır.
Kompost kutusu: Kompost kutusu, yemek artıkları, yapraklar ve çim kırpıntıları şeklinde doğal maddeleri kompostlamak için kullanılır.
Sera ya da soğuk çerçeve: Sera ya da soğuk çerçeve, bitkileri dış etkenlerden korumak için kullanılır.
Bunlar doğal bahçecilik için gereksinim duyabileceğiniz çalgı ve gereçlerden yalnız birkaçı. İhtiyaç duyacağınız kararlı çalgı ve gereçler, kurmayı planladığınız bahçenin boyutuna ve türüne bağlı olacaktır.
VI. Organik Bahçecilik Zararı olan Kontrolü
Zararlılar doğal bahçıvanlar için büyük bir problem olabilir, sadece onları denetim dibine almanın bir takım naturel ve toksik olmayan yolu vardır.
En müessir doğal haşere denetim şekillerinden bazıları şunlardır:
- Zararlıları soruşturma ve giderme
- Doğal avcıları kullanmak
- Bitkisel böcek ilaçlarının kullanması
- Esansiyel yağların kullanması
- Kompost çayı kullanması
Organik haşere denetim şekilleri hakkındaki daha çok data için lütfen aşağıdaki kaynaklara bakın:
VII. Organik Bahçe Gübreleri ve Toprak İyileştiricileri
Gübreler ve toprak düzenleyiciler bitkilere gıda sağlamak ve toprak standardını iyileştirmek için gereklidir. Organik gübreler ve toprak düzenleyiciler kompost, gübre ve solucan gübresi şeklinde naturel malzemelerden yapılır. Bileşik kimyasallar içermedikleri için doğal bahçıvanlar için iyi bir seçimdir.
Birçok değişik doğal gübre ve toprak düzenleyici türü mevcuttur. En yaygın olanlardan bazıları şunlardır:
- Kompost: Kompost, yemek artıkları, bahçe atıkları ve gübre şeklinde ayrışmış doğal maddelerden yapılır. Bitkiler için varlıklı bir gıda deposudur ve toprak yapısını iyileştirmeye destek sağlar.
- Gübre: Gübre, inek, domuz ve tavuk şeklinde hayvanların atıklarından meydana getirilen naturel bir gübredir. Nebat büyümesi için lüzumlu besinler olan azot, fosfor ve potasyumun iyi bir deposudur.
- Solucan gübresi: Solucan gübresi solucanların dışkısıdır. Toprak standardını iyileştirmeye ve nebat büyümesini desteklemeye destek olabilecek varlıklı bir gıda ve yararlı bakteri deposudur.
- Yosun unu: Yosun unu kurutulmuş ve öğütülmüş deniz yosunundan yapılır. İyi bir potasyum, nitrojen ve yapıt mineral deposudur. Ek olarak toprak yapısını ve su tutmayı iyileştirmeye destek olabilir.
- Kemik unu: Kemik unu, hayvanların öğütülmüş kemiklerinden yapılır. Nebat büyümesi için lüzumlu olan fosforun iyi bir deposudur.
Organik gübre ya da toprak düzenleyici seçerken, bitkilerinizin gereksinimlerini ve haiz olduğunuz toprak çeşidini göz önünde bulundurmak önemlidir. Örnek olarak, kumlu bir toprağınız var ise, toprak yapısını iyileştirmeye destek olmak için doğal madde açısından varlıklı bir gübre kura çekmek isteyebilirsiniz. Killi bir toprağınız var ise, drenajı iyileştirmeye destek olmak için azot açısından varlıklı bir gübre kura çekmek isteyebilirsiniz.
Organik gübreler ve toprak iyileştiricileri bitkilerinizin sağlığını ve toprağınızın standardını iyileştirmek için kullanılabilir. Bu makaledeki ipuçlarını takip ederek bitkilerinizin kuvvetli ve sıhhatli büyümesine destek olabilirsiniz.
Organik Bahçecilik Sulama
Sulama, bitkilerin büyümek ve gelişmek için gereksinim duydukları neme haiz olmasını sağlamaya destek olduğundan doğal bahçeciliğin en mühim yönlerinden biridir. Sadece, bitkilere zarar verebilecek aşırı sulama ya da kifayetsiz sulamadan kaçınmak için bitkileri doğru biçimde sulamak önemlidir.
Bitkilerin gereksinim duyduğu su miktarı nebat türüne, iklime ve toprak koşullarına bağlı olarak değişecektir. Sadece bitkilerinizi doğru biçimde sulamanıza destek olabilecek birkaç genel ipucu vardır.
Ilk olarak bitkilerinizi sabahın erken saatlerinde ya da akşamın geç saatlerinde sulayın. Bu, suyun oldukça süratli buharlaşmasını önlemeye destek olacak ve ek olarak mantar rahatsızlıkları riskini azaltmaya destek olacaktır.
İkinci olarak, bitkilerinizi derinlemesine sulayın. Bu, su topraktan köklere kadar emilene kadar onları sulamanız gerektiği demektir. Bu, köklerin gereksinim duyduğu nemi aldığından güvenilir olmanıza destek olacaktır.
Üçüncüsü, bitkilerinizi aşırı sulamaktan kaçının. Aşırı sulama kök çürümesine ve öteki sorunlara yol açabilir. Aşırı sulamadan kaçınmak için, sulamadan ilkin toprağı deneyin. Toprak hala nemliyse, bitkileri sulamanıza gerek kalmamıştır.
En son, hava durumuna dikkat edin. Oldukca yağmur yağıyorsa, bitkilerinizi sık sık sulamanız gerekmeyebilir. Bilakis, kurak bir dönemse, bitkilerinizi daha sık sulamanız gerekebilir.
Bu ipuçlarını takip ederek bitkilerinizin büyümek ve gelişmek için gereksinim duyduğu suyu aldığından güvenilir olabilirsiniz.
IX. Organik Bahçecilik Hasat
Hasat, bahçenizden olgun meyve ve sebzeleri çıkarma işlemidir. Organik bahçeciliğin mühim bir parçasıdır, bu sebeple emeğinizin meyvelerinin tadını çıkarmanızı ve bitkilerinizin üretmeye devam etmesini sağlar.
Organik ürün hasadı yaparken aklınızda bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç şey var. Ilk olarak, meyve ve sebzelerin olgun olduğu için güvenilir olun. Bu, sert ve parlak renkli oldukları demektir. İkinci olarak, ürünü sabahın erken saatlerinde, hava serin ve rutubet içinde ne olduğu yüksekken hasat edin. Bu, ürünün lezzetini ve gıda kıymetini korumaya destek olacaktır.
Üçüncüsü, ürünleri hasat etmek için keskin, pak aletler kullanın. Bu, ürünlere zarar gelmesini ve rahatsızlıkların yayılmasını önlemeye destek olacaktır. En son, ürünleri nazikçe tutun ve serin, kuru bir yerde saklayın.
İşte muayyen doğal ürün türlerini hasat etmek için birtakım ipuçları:
- Domates hasadı: Domatesler kırmızı, sert ve sıkıldığında hafif esnediğinde olgunlaşır. Domatesleri hasat etmek için, onları keskin bir bıçakla asmadan kararlı.
- Biber hasadı: Biberler sert ve parlak renkli olduklarında olgunlaşırlar. Biber hasadı için, keskin bir bıçakla saplarından kararlı.
- Salatalık hasadı: Salatalıklar sert ve koyu yeşil renkte olduğunda olgunlaşır. Salatalıkları hasat etmek için, onları keskin bir bıçakla asmadan kararlı.
- Kabak hasadı: Kabaklar koyu yeşil renkte ve parlak bir kabuğa haiz olduklarında olgunlaşırlar. Kabakları hasada getirmek için, onları keskin bir bıçakla asmadan kararlı.
- Kabak hasadı: Kabak, sert ve donuk bir kabuğa haiz olduğunda olgunlaşır. Kabak hasadı için, asma üstünden keskin bir bıçakla kararlı.
Bu ipuçlarını takip ederek bahçenizden leziz ve besleyici doğal mamüller imal edebilirsiniz.
S: Organik bahçeciliğin yararları nedir?
A: Organik bahçeciliğin birçok faydası vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Zararı olan kimyasallara maruz kalmanın azaltılması
- İyileştirilmiş toprak kalitesi
- Artan biyolojik çeşitlilik
- Daha sıhhatli bitkiler ve sebzeler
- Daha iyi tat
S: Organik bahçeciliğin değişik şekilleri nedir?
A: Organik bahçeciliğin birçok değişik yöntemi vardır, sadece en yaygın olanlardan bazıları şunlardır:
- Birlikte rol alan nebat yetiştirme
- Mahsul rotasyonu
- Örtü bitkisi
- Malçlama
- Kompost ya da gübre ile gübreleme
S: Organik bahçelerde yaygın görülen zararlılar ve hastalıklar nedir?
A: Organik bahçelerde en sık karşılaşılan zararlılar ve hastalıklardan bazıları şunlardır:
- Yaprak bitleri, böcekler ve tırtıllar şeklinde böcekler
- Toz halinde küf, pas ve yanıklık şeklinde hastalıklar
S: Organik bahçemdeki zararlıları ve rahatsızlıkları iyi mi denetim dibine alabilirim?
A: Organik bahçelerde zararlıları ve rahatsızlıkları denetim dibine almanın birçok yolu vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Zararlıları elle toplamak
- Uğur böcekleri ve dantel kanatlılar şeklinde naturel avcıları kullanarak
- Organik pestisit ve fungisitlerin uygulanması
- İyi sanitasyon uygulamaları
0 Yorum